Jumaat, 13 Mei 2011

Haiwan Kesayangan Saya ( karangan sekolah )

               
                     Banyak haiwan jinak  yang boleh dijadikan haiwan kesayangan . Antara  haiwan  yang jinak ialah kucing , arnab  dan  tikus  belanda .
   
                    Saya  mempunyai  haiwan  kesayangan . Haiwan  kesayangan  saya  ialah  kucing . Saya memberi  nama kucing itu ialah  Comel . Bulu  Comel  sangat  lebat . Warna  bulu  Comel  hitam  kekuningan . Saya  memelihara  Comel  sejak  tiga  tahun  yang  lepas .
               
                    Kucing  peliharaan  saya , pada  asalnya  dibeli  di  sebuah  kedai kucing peliharaan  yang  berhampiran  dengan  rumah  saya . Semasa  di  kedai  saya  melihat  banyak kucing dijual  di   
situ . Saya amat tertarik dengan seekor kucing yang dijual di situ , lalu ayah terus membayarnya dengan harga RM300 kepada penjual kucing itu .


                    Setiap minggu , saya akan memandikan Comel . Saya juga memberi Comel makan makanan khas untuk kucing tiga kali sehari . Ibu saya juga menyediakan tempat khas untuk Comel . Setiap petang , saya akan melapangkan masa untuk bermain dengan Comel . Setiap kali saya memanggil namanya , Comel terus berlari ke arah saya .


                    Saya sangat menyayangi Comel . Saya akan menjaga Comel sehingga akhir hayatnya . 

3 ulasan:

  1. hebat sangat. saya harap karangan ini akan membantu saya

    BalasPadam
  2. Ok bagua karangan initial to long adik says tulia karangan.

    BalasPadam